Udholdenhed

HVAD FORSKELLEN MELLEM KONDITION OG UDHOLDENHED ER?

I daglig tale bliver begrebene kondition og udholdenhed ofte brugt som synonymer.

Ved siden af udholdenhed hører også styrke, tempo og smidighed til de konditionelle evner.

Sorter stigende

24

48

72

Sorter stigende

24

48

72

Fra et sportsvidenskabeligt synspunkt har de to begreber dog helt forskellige betydninger.

  • Ved udholdenhed forstår man organismens modstandsdygtighed over for træthed, såsom en hurtig regenerationsevne efter belastninger. Den kan også beskrives som en persons udholdelsesevne.

  • Kondition er en kompleks af den menneskelige ydeevne, som i høj grad bestemmes af opbyggelse og funktion af energigivende organsystemer.

Udholdenheden udgør en delkomponent af konditionen (hhv. konditionelle evner). Inden for sportsvidenskaben er der tale om de såkaldte konditionelle og koordinative egenskaber også kaldt motoriske evner, der tilsammen bestemmer den sportslige ydeevne.

De konditionelle evners enkeltkomponenter står i indbyrdes forhold til hinanden og forekommer i de fleste sportsgrene som en slags sammenblanding. Der er bl.a. tale om styrkeudholdenhed, eksplosivstyrke og tempoudholdenhed.  

En god almen konditionel tilstand er uafhængig af en bestemt sportsgren og kendetegnes ved højst muligt og jævnt udviklingsniveau af alle fire komponenter.

En høj karakteristisk konditonel tilstand udmærker sig gennem optimal udvikling af de for den pågældende sportsgrens ydelsesbestemte konditionelle faktorer.

Enhver sportsgren stiller forskellige konditionelle krav til sportsudøveren. En kraftsportsudøver behøver i højere grad styrke i forhold til udholdenhed, mens modsætningen gælder for en maratonløber. 

Trænere og sportsudøvere bør overveje hvilke konditionelle evner hovedvægten under træningen burde lægges på og hvornår i træningscyklussen fokussen bør ændre sig. Således begynder selv sprinteren at træne udholdenheden tidligt i træningsfasen.


SERVICE OG LEVERING AF ALLERHØJESTE KVALITET

Vi går her hos Necesario meget op i, at vores kunder skal have en god oplevelse på vores webshop. Derfor har vi fokus på at have en kundeservice, der går over det sædvanlige, så du har mulighed for at få den hjælp, som du har brug for, for at komme hjem med de helt rigtige produkter. Har du således spørgsmål til vores udvalg af produkter, eller blot noget helt andet, skal du være velkommen til at give os et kald på 70 60 56 53 , eller du kan skrive en mail til os på kundeservice@necesario.dk – vi glæder os til at høre fra dig.